Przepisy - zdrowe gotowanie z Beaba

Dyniowa zupka a indykiem

 

Co potrzebujemy?


30dkg (1/4 średniej wielkości) dyni Hokkaido lub innej


2 średniej wielkości ziemniaki


20dkg piersi z indyka


Opcjonalnie: 1 łyżka oleju rzepakowego


Jak robimy?


Krok 1: Pokrojone w kostki mięso wrzucamy do parowaru, garnka do gotowania na parze lub koszyczka w BEABA Babycook i gotujemy (poziom 3).


Krok 2: Do mięsa wrzucamy pokrojoną w plastry dynię i ziemniaki i gotujemy (poziom 3 Babycook).


Krok 3: Wyciągamy koszyczek, warzywa wraz z mięsem wrzucamy z powrotem do Babycook (w przypadku innych urządzeń – wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę oleju. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!


 

Przepis pochodzi z bloga www.bemam.pl

 


 

Malinowa wariacja na temat jaglanki


Składniki:


• szklanka mleka

• 0,5 szklanki wody

• 2-3 łyżki płatków owsianych

• 1/2 banana

• garść malin lub innych owoców


Mleko wlewamy do garnka, dodajemy wodę i owoce, mieszamy i zagotowujemy, później dodajemy płatki górskie, gotujemy 3-5 minut. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana.

Ten i inne przepisy znajdziecie na e-book-u "Zdrowe śniadanie" stworzonym wspólnie z blogiem nebule.pl 

 


 

Thai Sticky Rice – Tajski Klejący Ryż

 

To najbardziej klasyczny deser kuchni tajskiej. Może wydawać się banalnym, zwykłym ryżem, jednak należy do grona deserów, które cieszą smakiem nie tylko dzieci, ale również dorosłych.

Podczas przygotowania wymaga trzymania się kilku określonych zasad, ale mimo wszystko jest prosty w przygotowaniu.

 

Co potrzebujemy?

 

½ - 1 mango

1 mała puszka mleka kokosowego

½ szklanki tajskiego ryżu kleistego, zwanego również słodkim (np. GOLDEN PHOENIX)

Szczypta wanilii

Szczypta soli

Łyżka melasy buraczanej (młodsze dzieci) lub cukru

Jak przygotować?

 

Krok 1: Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Można użyć sita.

Krok 2: Następnie na ok. 6 godzin zamaczamy ryż w wodzie.

Krok 3: Po tym czasie odcedzamy ryż i suszymy.

Krok 4: Wrzucamy do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze (poziom 3) w BEABA Babycook. W przypadku garnków do gotowania na parze – ryż zawinąć w pieluchę tetrową i gotować na parze ok. 45 minut. W BEABA Babycook to zaledwie 5 minut.


Krok 5: W międzyczasie przygotowujemy mleko kokosowe. Wylewamy całość puszki do garnka, dodajemy szczyptę wanilii i sporą łyżkę cukru (w przypadku dzieci powyżej 12 miesięcy) lub łyżkę melasy buraczanej (dla dzieci 9-12 miesięcy). Gotujemy na wolnym ogniu aż zaczną się pojawiać bąbelki, a następnie wyłączamy.

Krok 6: Kiedy Babycook zakończy gotowanie – otworzyć pojemnik i wylać na ryż ok. 4-5 łyżek mleka kokosowego. Następnie gotować jeszcze przez chwilę na poziomie pierwszym. W przypadku gotowania w innych naczyniach po prostu wlać mleko i zamknąć naczynie, odczekać ok. 5 minut.

Krok 7: Mango kroimy w plasterki lub możemy też z niego zrobić mus.

Krok 8: Ryż wykładamy na talerz, polewamy mlekiem kokosowym i dodajemy mango. I deser gotowy!


Przepis pochodzi z bloga bemam.pl


 

Mus z kaszy jaglanej z malinami

 

Kasza jaglana ma wiele zalet. Reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, podnosi odporność, odtoksycznia, odgrzybia, jest pomocna przy leczeniu niestrawności, zawiera cynk, krzem, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych zbóż, posiada odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dlatego warto, aby znalazła się na talerzu każdego malucha. Można znaleźć bardzo dużo przepisów z tym rodzajem kaszy i co ciekawe, można ją również ugotować na parze.

 

Co potrzebujemy?

 

¼ szklanki kaszy jaglanej

½ szklanki malin (ok. 100 gr)

1 łyżka melasy

 

Jak przygotować?

 

Krok 1: Kaszę prażymy na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka.

Krok 2: Następnie wsypujemy kaszę do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze (poziom 3) w BEABA Babycook. Dodatkowo do samego pojemnika wlewamy ok. 5 łyżek wody.

Krok 3: Po ugotowaniu kaszy przesypujemy ją do pojemnika do miksowania w BEABA Babycook, dodajemy maliny, melasę i wszystko razem miksujemy na jednolity mus. I danie gotowe!

 

Przepis pochodzi z bloga bemam.pl


 

Placuszki gryczane

Składniki:

 

  • 300g kaszy gryczanej niepalonej
  • banan lub maliny
  • syrop z agawy, miód według preferencji

 

Wieczorem namaczamy kaszę.

Rano: Odlewamy wodę i miksujemy/blendujemy kaszę z 2 bananami/malinami i ewentualnie łyżką miodu/syropu z agawy.

Dodajemy wodę do uzyskania konsystencji jaką lubimy. Im więcej wody, tym cieńsze placuszki uda się usmażyć.

Ten i inne przepisy znajdziecie na e-book-u "Zdrowe śniadanie" stworzonym wspólnie z blogiem nebule.pl 



Owsianka

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich 
  • ulubione bakalie: żurawina (używam takiej, która jest słodzona syropem klonowym), rodzynki (niesiarkowane), migdały, płatki migdałowe, suszone morele (również niesiarkowane) 
  • 2 łyżki syropu z agawy, miodu lub brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego (mielę je zawsze tuż przed wrzuceniem do garnka) 


Wszystko wrzucam do rondelka, zalewam wodą tak aby wszystkie produkty były przykryte. Całość gotuje, aż woda wyparuje. Cały czas mieszam, bo owsianka bardzo lubi się przypalić.

Ten i inne przepisy znajdziecie na e-book-u "Zdrowe śniadanie" stworzonym wspólnie z blogiem nebule.pl 



 

Dynia to jeden z najlepszych składników posiłków dla dzieci. Dynia jest antyoksydantem i bogatym źródłem beta-karotenu, na dodatek nadaje potrawom przepiękny pomarańczowy kolor. Dlatego, w okresie kiedy jest dostępna, warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najwięcej. Zapraszamy więc do wypróbowania dwóch przepisów z dynią.

 

Przepis nr 1 - Szybka zupa dyniowa (6 miesięcy +)

 

Co potrzebujemy?

1 szklanka plasterków dyni

2 łyżeczki masła

1 niepełna szklanka wody

1-2 łyżki mleka (może być modyfikowane lub naturalne z piersi)

Opcjonalnie – mniej niż szczypta zmielonego pieprzu

2-3 krople syropu klonowego

 

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3)

Krok 2: Wyciągamy koszyczek, a dynię wrzucamy z powrotem do Babycook. Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę mleka oraz syrop klonowy i kilka drobin pieprzu. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

 

*** Jeśli maluszek spożywa już produkty glutenowe, można przygotować jako dodatek do zupy paluszki z chleba –np. pokroić kromkę na prostokątne, cienkie kawałeczki, a następnie lekko podpiec w piekarniku. Można oczywiście podać je również w wersji bez pieczenia. 

 

Beaba Babycook

 

Beaba Babycook przepis dynia krok 2

 

Beaba Babycook przepis dynia  

 

 

DYNIA - Przepis nr 2

Puree z dyni, jabłka i banana (6 miesięcy +)

Ten jakże prosty przepis, jest połączeniem 3, bogatych w składniki odżywcze produktów:

Dyni - opisanej powyżej, Jabłka – łatwego do strawienia, a na dodatek uważanego przez niektóre źródła, jako środek zapobiegający astmie i Banana – źródła bardzo dużej ilości witamin i minerałów

 

***Przed podaniem dziecku puree, należy uprzednio sprawdzić, jak będzie ono reagować na każdy ze składników z osobna.

 

Co potrzebujemy?

½ szklanki świeżej dyni (obranej i pokrojonej w kawałki; warto wybierać te fragmenty dyni, które są bliżej miąższu, a dalej od skórki, przy której będzie więcej włókien)

1 jabłko

1 banan

 

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3)

Beaba Babycook dynia krok 1


Krok 2: Pod koniec gotowania dyni, dodaj do niej jabłko.

Beaba Babycook dynia krok 2


Krok 3: Kiedy dynia i jabłko będą ugotowane, wyrzucamy je z koszyczka na dno Babycook. Dodajemy pokrojonego w plastry banana.

Beaba Babycook dynia krok 3


Krok 4: Wszystko razem miksujemy.

Beaba Babycook dynia krok 4


Krok 5: Powstałą masę studzimy przez ok. 10 minut, następnie możemy oprószyć lekko cynamonem i podać maluszkowi.

 

***Puree ma konsystencję kisielu i jest naturalnie słodkie. Na pewno będzie smakować naszym pociechom!

 

Więcej przepisów z cyklu #zdrowegotowaniezbeaba także na www.bemam.pl Zapraszamy!

 


 

Puree szpinakowo- ziemniaczane z filetem z morszczuka

Składniki:
• 20g filetu z morszczuka
• Szpinak świeży lub mrożony
• 2 ziemniaki


Przygotowanie:
• Warzywa umyj i pokrój na małe kawałki, usuń łodygi ze szpinaku
• Umieść warzywa w Babycook i gotuj (poziom wody 3)
• Po 10 minutach dodaj rybę i gotuj przez kolejne 5 minut
• Po ugotowaniu wyjmij rybę a pozostałe składniki zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji
• Przełóż puree do miseczki i połóż na nie rybę


 


 

Słodkie puree warzywne

Składniki: 
• 1 łyżka jogurtu greckiego
• Kawałek cukinii
• Kawałek czerwonej papryki bez skóry
• Kawałek żółtej papryki bez skóry
• 1 pomidor obrany ze skórki 
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój na małe kawałki (usuń gniazdo nasienne z pomidora)
- Umieść wszystkie warzywa w koszyczku do gotowania Babycook i ugotuj (poziom wody 2)
- Po ugotowaniu wylej powstałą wodę i przełóż warzywa do dzbanka Babycook
- Dodaj oliwę z oliwek i jogurt i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Smacznego!  

 

 


 

Zielone puree ziemniaczane


Czas przygotowania: 15 minut

Uwaga: Ten przepis polecamy dzieciom powyżej 12 miesiąca życia, ze względu na obecność mleka oraz masła. Dla młodszych dzieci polecamy zamienić mleko na mleko modyfikowane lub wodę.

 

Składniki:

- 1/2 kg ziemniaków

- 1 posiekana szalotka

- 1 gałązka tymianku

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka mleka

- odrobina soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

- Umyj wszystkie warzywa i zioła. Pokrój ziemniaki i szalotkę

- Umieść ziemniaki i szalotkę wraz z tymiankiem w Babycook (poziom wody 2)

- Gdy warzywa ugotują się, wyrzuć gałązkę tymianku i wylej wodę pozostałą po gotowaniu

- Przełóż ugotowane warzywa do dzbanka do miksowania

- Dodaj mleko, masło, tymianek i zmiksuj

POBIERZ PRZEPIS W FORMACIE PDF

 

 

 


 

 

Zupa z marchwi i kminku

 

Czas przygotowania: 5-10 minut

Wiek: 12 miesięcy+

 

Składniki:

-150g marchewki

-1 mały ziemniak

-0,5 cebuli

-szczypta kminku (chyba że twoje dziecko jest uczulone)

-1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

-Obierz marchew, ziemniaka i cebule, a następnie pokrój na kawałki

-Włóż warzywa do koszyczka w dzbanku Babycook (poziom wody: 3) i gotuj

-Zmiksuj i dodaj odrobinę soku z gotowania aby uzyskać gładszą konsystencje

-Dodaj szczyptę kminku i łyżeczkę masła

 

Zamiast świeżej cebuli możesz także użyć mrożonej, która jest już pokrojona.

 

POBIERZ PRZEPIS W FORMACIE PDF


 

 


 

 

Owocowe lizaki w czekoladzie

 

Wiek: 6 miesięcy+

 

Składniki:

 

- świeże owoce (np. gruszka, jabłko, mango, kiwi, ananas)

- cztery kostki czekolady mlecznej

- dwa podłużne biszkopty

- wykrawacz do melonów (do zrobienia kulek) 

- patyczki do lizaków

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz owoce, następnie za pomocą wykrawacza uformuj z nich kulki. Jeśli używasz jabłek, gruszek lub bananów, polej je sokiem z cytryny aby nie pociemniały. 

2. Nabij owocowe kulki na patyki do lizaków. Umieść w misce.

3. Umieść czekoladę w drugiej misce i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund. 

4. Pokrusz biszkopty na drobny proszek w Babycook. Umieść okruszki w trzeciej misce.

5. I gotowe! Twoje dziecko musi tylko moczyć lizaki w czekoladzie, a następnie w chrupiących okruszkach biszkoptów.

 

 

Jest to świetny sposób aby nauczyć dziecko jedzenia świeżych owoców. Zamiast biszkoptów możesz także użyć ulubionego ciastka albo płatków śniadaniowych. Smacznego!

 

POBIERZ PRZEPIS W FORMACIE PDF


 

 


 

 

Puree ze słodkich ziemniaków, cukinii i bazylii 

przepis Sandry de Marseille 

Czas przygotowywania: 20 minut
Wiek: 7 miesięcy+

Składniki:
• 100g słodkich ziemniaków
• 85g cukinii
• 4-6 małych listków bazylii
• oliwa z oliwek
• 25g gotowanej szynki 

Sposób przygotowywania:
• Obierz i pokrój ziemniaki oraz cukinię. Gotuj w Babycooku przez 15 minut (poziom wody: 3)
• Wyjmij warzywa ugotowane na parze i wylej wodę z dzbanka. Pozostaw trochę wody z gotowania jeśli będziesz chciała rozrzedzić puree.
• Dodaj bazylii, oliwy z oliwek oraz szynki do gotowanych warzyw i wymieszaj

Uwaga: Możesz dodać trochę wody z gotowania warzyw, jeśli uważasz że puree jest zbyt gęste.


POBIERZ PRZEPIS W FORMACIE PDF

 


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel